Hampaiden vihlonnan syyt

Hampaiden vihlonnan syyt

Hampaiden vihlonnan syyt

Hampaiden vihlonnan syyt

Mikä aiheuttaa hampaiden vihlontaa?

Hampaiden yliherkkyys, tai hampaiden vihlonta, on yleinen ongelma. Se on vaiva, joka voi kehittyä ajan myötä mm. ikenien vetäytymisen ja hammaskiilteen kulumisen myötä. Useimmat tästä kärsivät ovat 20-50-vuotiaita. Hampaiden vihlonta saattaa alkaa, kun hampaan pehmeämpi sisäosa hammasluu paljastuu. Hammasluu sijaitsee kiilteen ja ikenien alla.

Tuhannet mikroskooppiset kanavat kulkevat hammasluun halki hampaan ydintä kohti. Kun hammasluu paljastuu, ulkoiset aiheuttajat (kuten kylmä juoma) saattavat stimuloida hermoja hampaan sisällä, mikä johtaa yleensä lyhyeen vihlaisuun.

 

Mikä aiheuttaa hampaiden vihlontaa?

Jos kärsit hammasongelmista, ota aina yhteyttä hammaslääkäriin. Hammaslääkäri voi vahvistaa onko sinulla vihlovat hampaat. Jos sinulla on hampaiden vihlontaa, voit helpottaa oireita tekemällä pieniä muutoksia päivittäiseen suunhoitorutiiniisi ja ruokailutottumuksiisi.

Tässä osiossa käsittelemme joitakin hampaiden vihlonnan pääasiallisia syitä.

  • Hammaseroosio voi olla seurausta mm. hampaiden narskuttelusta tai liian usein tapahtuvasta hampaiden harjaamisesta.
  • Ienten vetäytyminen voi olla seurausta mm. iensairaudesta tai liian kovasta hampaiden harjaamisesta.

Hampaiden valkaisuhoitojen jälkeen koettu vihlonta eroaa hammasluuperäisestä hampaiden vihlonnasta. Katso lisää tietoa kohdasta Voiko hampaiden valkaisu aiheuttaa hampaiden vihlontaa?

HAMPAIDEN VIHLONTA