FAQ

Hampaiden vihlonta

 • Mitä on hampaiden vihlonta?

  Vihlovat hampaat on yleinen ongelma, joka voi aiheutua hammasluun paljastuttua. Se on vaiva, joka saattaa kehittyä ajan myötä yleisten ongelmien – kuten vetäytyvien ienten ja hammaskiilteen eroosion – johdosta.

  Lue, Mikä aiheuttaa hampaiden vihlontaa

 • Mikä aiheuttaa hampaiden vihlontaa?

  Hampaiden vihlonta saattaa alkaa, kun hampaan pehmeämpi sisäosa eli hammasluu paljastuu. Hammasluu sijaitsee kiilteen ja ikenien alla. Siinä on tuhansia mikroskooppisen pieniä nestettä täynnä olevia kanavia, jotka kulkevat hammasluun halki hampaan ydintä kohti. Kuumien tai kylmien ruokien ja juomien nauttiminen, tai jopa hampaiden harjaaminen, voi saada tämän nesteen liikkumaan ja hampaan ytimessä olevat hermopäättet reagoimaan. Liike aiheuttaa epämukavan vihlaisun tai lyhyen ja terävän kivun.

  Katso Mikä aiheuttaa hampaiden vihlontaa, jos haluat tietää lisää.

 • Miten suojautua hampaiden vihlonnalta?

  Kerro hammaslääkärille tuntemistasi oireista. Hammaslääkäri tutkii onko sinulla vihlovat hampaat ja neuvoo sinua vihlovien hampaiden hoidossa. Hammaslääkäri voi esimerkiksi kertoa milloin ja miten usein hampaat kannattaa harjata ja auttaa löytämään sinulle parhaimman hampaidenharjaustekniikan. Voit myös helpottaa vihlovien hampaiden oireita käyttämällä erityisesti vihloville hampaille tarkoitettua hammastahnaa, kuten Sensodynea.

  Katso Päivittäinen suunhoito vihloville hampaille, jos haluat tietää lisää.

 • Mikä aiheuttaa hampaiden vihlonnan?

  Erilaiset asiat voivat aiheuttaa kivuliasta vihlontaa ihmislle, joilla on vihlovat hampaat. Tässä on joitakin yleisimpiä hampaiden vihlonnan aiheuttajia:

  • Kylmät ruoat tai juomat
  • Kuumat ruoat tai juomat
  • Sokeriset ruoat
  • Happamat ruoat
  • Kylmän ilman hengittäminen
  • Hampaiden harjaaminen

  Katso Hampaiden vihlonnan yleiset aiheuttajat, jos haluat tietää lisää.

 • Onko hampaiden vihlonta yleinen hammasongelma?

  Kyllä. Hampaiden vihlontaa esiintyy jopa 1/3 ihmisistä, ja jopa nuorilla aikuisilla. Yleensä siitä kärsivät ovat 20-50-vuotiaita.

  Addy M. Int Dent J 2002;52:367–375; 2. West NX et al. J Dent 2013;41:841–851

 • Onko hampaiden vihlonta merkki vakavammasta ongelmasta?

  Hammaskipuun voi olla monia muita syitä hampaiden vihlonnan lisäksi. Jos koet minkäänlaista hammaskipua tai epämukavuutta, sinun kannattaa käydä hammaslääkärillä ja kysyä neuvoa.

  Katso Muita vihlonnan syitä, jos haluat tietää lisää.

 • Voiko liian voimakas harjaaminen aiheuttaa hampaiden vihlontaa?

  Liian voimakas hampaiden harjaaminen tai liian usein tapahtuva hampaiden harjaaminen saattavat pahentaa ienten vetäytymistä ja kuluttaa hammaskiillettä. Ajan myötä vetäytyneet ikenet ja hammaskiilteen kuluminen eli eroosio voi johtaa hammasluun paljastumiseen ja hampaiden vihlontaan.

  Katso Muita vihlonnan syitä, jos haluat tietää lisää

 • Voiko hampaiden valkaisu aiheuttaa hampaiden vihlontaa?

  Hampaiden valkaisulla tarkoitetaan tässä valkaisuhoitoja, jotka suoritetaan suunhoidon ammattilaisen valvonnassa. Näissä hoidoissa käytetään valkaisuaineita (peroksidi), joiden tiedetään aiheuttavan vihlontaa joillakin potilailla. Tämä ei ole sama asia kuin hammasluuperäinen vihlonta, jota tapahtuu hammasluun (hampaan pehmeän sisäosan eli hammasluun) paljastumisen seurauksena. Puhu hammaslääkärin kanssa valkaisuun liittyvästä vihlonnasta, jos harkitset hampaiden valkaisuhoitoa.

  Katso Valkaisuhoidot aiheuttavat vihlontaa, jos haluat tietää lisää.

Happoeroosio

 • Mitä on happoeroosio?

  Hammaskiilteen kulumista, jota ruokavaliomme hapot aiheuttavat, kutsutaan happoeroosioksi. Jo neljä ”happohyökkäystä” päivän mittaan saattaa altistaa hammaskiilteen happoeroosiolle. Jos epäilet happoeroosion vahingoittaneen hammaskiillettäsi, käänny hammaslääkärin puoleen. Hammaslääkäri voi selvittää sinulle parhaiten sopivan suunhoitorutiinin sekä neuvoa, mikä on sinulle paras tapa nauttia hapokkaita ruokia ja juomia.

 • Mikä aiheuttaa happoeroosiota?

  Ajan myötä hapokkaat ruoat ja juomat saattavat aiheuttaa hammaskiilten kulumista. Näihin kuuluvat hedelmät ja hedelmämehut, hiilihapolliset juomat, musta kahvi ja tee, viini ja mikä tahansa, missä on terävä maku, kuten ketsuppi tai salaatinkastike. Suojataksesi hampaitasi happoeroosiolta käytä fluorihammastahnaa esimerkiksi Pro-Emalj -tahnaa. Se on kehitetty erityisesti hammaseroosion hoitoon. Voit myös kysyä ruokavalioneuvoja hammaslääkäriltä sekä sinulle parhaasta tavasta nauttia hapokkaita ruokia ja juomia.

 • Voiko happoeroosio aiheuttaa hampaiden vihlontaa?

  Kyllä. Hammaseroosio voi aiheuttaa hammaskiilteen kulumista. Hammaskiille on hampaan uloin kova kerros. Vaikka se on kovempaa kuin mikään muu aine kehossa, ajan myötä se voi vähitellen kulua paljastaen alla olevan hammasluun, mikä saattaa johtaa hampaiden vihlontaan.

Hammastahnat vihloville hampaille

Sensodyne-hammasharja