Miten pahanhajuisen hengityksen voisi ottaa puheeksi?
Tässä muutama vinkki.

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi on arka aihe. Vaiva on kiusallinen mutta yleinen ja omiaan nakertamaan itseluottamusta. Jos tuttavasi henki selvästi haisee, mikä olisi oikea ja tahdikas tapa ottaa asia puheeksi?

Jos kumppanin, ystävän tai työkaverin henki haisee, vaikeneminen ei ole paras tapa. Pahanhajuista hengitystä ei välttämättä tiedosta itse. Mieti asiaa toisinpäin: jos itselläsi olisi pahanhajuinen hengitys etkä tietäisi siitä, haluaisitko asiasta hienovaraisen huomautuksen?

Pahanhajuisen hengityksen voi ottaa puheeksi ystävällisesti ja tahdikkaasti. Ensin sinun on kuitenkin tiedettävä mistä puhut. Tässä hyödyllistä tietoa itsellesi ja muille sekä keinoja, joilla tätä hankalaa aihetta voi lähestyä.

Pahanhajuisen hengityksen 5 mahdollista syytä

Jos aiot ottaa pahanhajuisen hengityksen puheeksi, ensin on tärkeää ymmärtää sen syitä. Pahanhajuinen hengitys voi olla pysyvä vaiva tai väliaikainen, esimerkiksi aamuisin ilmenevä vaiva.

1. Huono hammas- ja ienhygienia

Hampaisiin, ikeniin ja hammasväleihin kertyy jatkuvasti plakkia ja bakteereja. Tämä voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Plakkibakteerien hajottaessa suussa ruokaa voi vapautua epämiellyttävän hajuista kaasua, joka saa hengityksen haisemaan.

Paras tapa estää tämä on huolehtia hyvästä suuhygieniasta. Harjaa hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla (esim. Sensodyne Extra Fresh Gel) ja käytä hammaslankaa poistaaksesi plakkia ja hammasväleihin juuttunutta ruokaa.

2. Tietyt ruoat ja juomat

Voimakkaan tuoksuiset ruoka-aineet kuten sipuli, valkosipuli ja mausteet sekä kahvi ja alkoholi voivat tilapäisesti aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Myös sokeripitoiset ruoat ja juomat voivat lisätä suun bakteerikasvua.

3. Tupakka ja purutupakka

Savukkeet, piipputupakka ja purutupakka voivat kaikki aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Ne aiheuttavat myös hampaiden värjääntymistä ja voivat suurentaa iensairauden riskiä.

4. Pikadieetit

Paastoaminen, pikadieetit ja vähähiilihydraattiset dieetit voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Kun elimistö joutuu pilkkomaan rasvaa, se tuottaa kemiallisia yhdisteitä, ketoneita. Niitä vapautuu hengitykseen, jolloin hengitys haisee.

5. Sairaudet

Myös eräät sairaudet ja tilat voivat joskus aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Syynä voivat olla esimerkiksi ruoansulatuselimistövaivat tai nielu- ja hengitystieinfektiot. Myös diabetes voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.

Miten pahanhajuinen hengitys otetaan puheeksi?

Vaihe 1: Aseta itsesi toisen asemaan

Hyvä ohjenuora on ”kohtele muita kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan”. Jos otat pahanhajuisen hengityksen puheeksi, ole lempeä.

Mieti, oletko oikea henkilö kertomaan asiasta. Jos kyseessä ei ole hyvä ystävä, kumppani tai läheinen kollega, aihe on luultavasti liian henkilökohtainen ja aiheuttaa vain mielipahaa.

Vaihe 2: Ole tahdikas

Vie henkilö sivummalle. Varmista, ettei ketään ole kuuloetäisyydellä.

Vaihe 3: Tunnustele tilannetta

Voit puolihuolimattomasti kysyä vaikkapa näin: ”Jos sinulla olisi jäänyt jotain hampaisiin tai kenkääsi olisi tarttunut WC-paperia, haluaisitko kuulla siitä?”

Vastaus voi olla epämääräinen (kuten ”En tiedä. Miten niin?”), joten päättele äänensävystä ja kehonkielestä, kannattaako keskustelua jatkaa.

Vaihe 4: Ole suora mutta hienovarainen

Aihe on herkkä ja aiheuttaa väistämättä kiusaantumista. Puhu lyhyesti ja rauhallisesti. Sano vaikkapa näin: ”Ei millään pahalla, mutta olet tainnut syödä lounaalla jotain erikoista” tai ”Ihan kuin henkesi tuoksahtaisi”.

Ole tahdikas mutta suora. Käytä samaistuttavia ilmauksia kuten ”Olen huomannut itselläni samaa”, mikä voi vähentää kiusaantumista.

Vaihe 5: Ole avulias

Suosittele muutamaa perusvinkkiä tai suuhygieniatuotetta.

5 tapaa pitää hengitys raikkaana

Paras hoito on ennaltaehkäisy. Tässä muutama vinkki, jotta pahanhajuinen hengitys ei tee sinusta silmätikkua:

  1. Harjaa hampaat kahdesti päivässä.
  2. Käytä hammaslankaa päivittäin.
  3. Käytä fluorihammastahnaa kuten Sensodyne Extra Fresh Gel, joka vähentää plakkikertymiä ja bakteereita sekä raikastaa hengitystä pitkäkestoisesti.
  4. Juo runsaasti vettä.
  5. Älä tupakoi.

Sensodyne Extra Fresh Gel

  • Pitkäkestoinen suoja vihlonnalta*
  • Erittäin raikas maku
  • Raikastaa hengityksen pitkäkestoisesti
    *kaksi kertaa päivässä käytettynä

Lue lisää

Sensodyne Repair and Protect

Sensodyne Repair & Protect

Sensodyne Repair & Protect suojaa ja korjaa hampaiden vihlovia alueita kahdesti päivässä käytettynä. Sen aktiivinen ainesosa, NovaMin, muodostaa korjaavan kerroksen hampaiden vihlovien alueiden pinnalle ja suojaa niitä.

 

 

 

 

Katso Sensodyne-valikoima